Obuka i polaganje prve pomoći

Prva pomoć je obavezan uslov za prijavu praktičnog ispita za sve kandidate koji prvi put stiču pravo na upravljanje motornim vozilom.

Praktična obuka vozača kao i polaganje vozačkog ispita ne mogu započeti bez potvrde o položenom ispitu prve pomoći. Dokaz o položenom ispitu prve pomoći biće vam potreban i u MUP-u prilikom podnošenja zahteva za izdavanje vozačke dozvole. Da bi se polagao ispit prve pomoći, neophodno je prvo završiti obuku prve pomoći.

Iako mnogi smatraju da je prva pomoć nešto što je čisto formalno, varaju se. Iako se neće svakog dana nalaziti u situaciji da koriste svoja znanja, na žalost nekada je i takva situacija moguća. I baš zbog toga, svaki vozač mora da bude pripremljen.

Kako bi povećali nivo usluge auto škole i svojim kandidatima omogućili jednostavnije, komfornije i brže osposobljavanje, organizovali smo kurseve Prve pomoći u našim prostorijama u Vršcu, Nikite Tolstoja 1. Svi polaznici auto škole Mega Start moraju da završe Prvu pomoć pre prijave ispita vožnje. Pozovite nas za više informacija o terminima održavanja nastave, načinu plaćanja i polaganju testova Prve pomoći.

Obuka i ispit za prvu pomoć za vozače se vrši u istom danu i traje 3,5 sata. Na samom kursu simulira se postupanje u situaciji kada je povređenima u saobraćajnoj nezgodi neophodna pomoć kojom se spašava njihov život ili dalje pogoršanje zdravstvenog stanja. Obuka se sastoji iz nekoliko koraka:

Na samom početku, odnosno prvom času upoznaćete se sa osnovama prve pomoći. Odnosno koliki je njen značaj i šta zapravo ona podrazumeva. Ovo upoznavanje bi trebalo da traje do 15 minuta. Takođe, predstaviće vam se i predavač. Pojedine obuke vrše se u centrima Crvenog krsta, ali nije isključeno da se obuke mogu vršiti i u auto školama. Sve te informacije ćete dobiti u određenoj auto školi.

Odmah nakon upoznavanja, prelazi se na konkretne stvari. Govori se o uslovima kada nastane saobraćana nesreća, odnosno celokupnim postupkom koji se organizuje na mestu nesreće. Ovaj deo ne bi trebalo da traje duže od pola sata.

Vrlo je važno da budete upoznati i sa sadržajem kutije za prvu pomoć, ali i njenom namenom. U auto školi ili prostorijama Crvenog krsta će vam se objasniti čemu koji elemenat služi i kako se koristi, kako biste vi kasnije bili spremni da to samostalno i primenite.

Iako deluje preteško utvrditi tačno stanje nekog ko je bio učesnik u saobraćajnoj nesreći, to i nije tako teško. Naime, vi treba da imate nekoliko osnovnih informacija, kako biste znali kako da postupite dok ne dođe Hitna pomoć, odnosno na koji način možete da pomognete.

Jedna od najbitnijih lekcija jeste upravo ova. Osobe koje su mnogo povređene ili su bez svesti treba najbrže sanirati. Možda će upravo znanje koje ste stekli na časovima za prvu pomoć, učiniti da nekome spasete život. Zato treba da budete pažljivi na ovim časovima. I sa instruktorom auto škole ćete verovatno mnogo puta razgovarati na ovu temu, ali tehniku i pravilan odnos sa povređenima učite na časovima prve pomoći.

Isto kao što u auto školama učite o čestim greškama vozača, čestim prestupima, isto tako i na časovima prve pomoći učite o povredama koje se najčešće dešavaju. Na taj način bićete upoznati I znaćete da prepoznate situaciju, ali ćete isto tako znati kako da reagujete pravilno.

Na žalost, teške saobraćajne nezgode nisu retkost i zato u tim trenucima svako mora da doprinese najbolje što može. Kada se desi tako neka situacija, svaki minut i svaki vaš potez može da bude vrlo važan, odnosno važan po život povređenog. U tim trenucima, dok ne stigne stručna pomoć, morate da znate kako da postupite i ublažite povrede.

Pismeni deo ispita traje 45 minuta, dok praktični deo traje 90 minuta.

Nakon obuke i položenog testa izdaje se sertifikat o položenoj prvoj pomoći za dobijanje vozačke dozvole i polaganje ispita za sve kategorije.

Lice koje se zatekne ili naiđe na mesto saobraćajne nezgode u kojoj ima povređenih lica dužno je da: